Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Γνωριμία με τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας


Κείμενα από μαθητές και μαθήτριες του Στ1

v  Στις 20 Νοεμβρίου όλο το σχολείο πήγαμε στο θέατρο- Πολυχώρο Άννας και Μαρίας Καλουτά του Δήμου Αθηναίων για να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας. Μόλις μπήκαμε είδαμε έναν μεγάλο χώρο. Αμέσως πήγαμε να κάτσουμε. Βρήκαμε μια πλήρη ορχήστρα, δηλαδή, έγχορδα, κρουστά, πνευστά και φυσικά τον μαέστρο. Έμαθα για πολλά και διαφορετικού μεγέθους όργανα, ακόμη ότι η κάθε μουσική έχει διαφορετικό ύφος. Άλλες είναι πιο χαλαρωτικές κι άλλες πιο έντονες. Επίσης, έμαθα καλύτερα για τον ρυθμό της κάθε μουσικής πχ. Βαλς, παραδοσιακή μουσική, ροκ, ποπ κτλ.

v  Ένιωσα πόσο ωραίο είναι να ακούς ζωντανή μουσική συμφωνικής ορχήστρας. Νομίζω πως ήταν δύσκολο ο μαέστρος να συγχρονίζει μια τόσο μεγάλη ορχήστρα. Κάποια κομμάτια που έπαιζαν σε ηρεμούσαν και κάποια άλλα σε έκαναν να αισθανθείς την μουσική. Έπαιζαν μελαγχολικά τραγούδια πιο πολύ, αλλά έπαιζαν και τραγούδια χαρούμενα. Κατάλαβα, επίσης, ότι η ζωντανή μουσική ακούγεται καλύτερα από την μαγνητοφωνημένη γιατί βλέπεις τα όργανα να παίζουν συγχρονισμένα.

v  Τα έγχορδα είναι το πιάνο, η άρπα, το βιολί, η βιόλα, το βιολοντσέλο. Τα κρουστά είναι τα τύμπανα και τα πιατίνια. Τα πνευστά είναι το φλάουτο, το όμποε, το κόρνο, η τρομπέτα, το τρομπόνι, η τούμπα, η φλογέρα κ. α. Έμαθα από την εκδήλωση ότι κάθε όργανο είχε σημασία στην ορχήστρα και αναγνώρισα καλύτερα τις ομάδες οργάνων. Μου έκανε εντύπωση ότι άλλαζαν το ύφος πολύ γρήγορα και κάποια κομμάτια είχαν πολλή ένταση ή ήταν για χορό. Ακούσαμε από έργα του Μότσαρτ μέχρι των star wars.

v  Από την σημερινή εκδήλωση έμαθα τι είναι ενορχήστρωση. Ενορχήστρωση σημαίνει όταν ένας συνθέτης παίρνει ένα κομμάτι που είναι γραμμένο για ένα όργανο και το κάνει για πολλά. Έμαθα ή μάλλον θυμήθηκα σπουδαίους συνθέτες όπως τον John Williams. Ακόμη έμαθα να χρησιμοποιώ το σώμα μου ανάλογα με την μελωδία.

v  Μου άρεσε που ο μαέστρος δεν τους έδινε εντολή να παίζουν όλα τα όργανα μαζί αλλά λίγα λιγα. Επίσης μου άρεσε που συμμετείχαμε και εμείς κατά κάποιο τρόπο με διάφορες κινήσεις. Ένιωσα χαρούμενη, ενθουσιασμένη και εντυπωσιασμένη με την μουσική τους.

v  Το αγαπημένο μου κομμάτι του προγράμματος ήταν τα μουσικά κομμάτια που μας έπαιξαν από τις διάφορες ταινίες. Ο βασικός συνθέτης αυτών των κομματιών ήταν ο John Williams που είχε συνθέσει τη μουσική από τις ταινίες:Star wars, Jurassic Park και Harry Potter.

v  Η σημερινή παράσταση άξιζε επειδή τα κομμάτια ήταν πολύ ωραία, επειδή ήταν δωρεάν (αν και η παράσταση πραγματικά άξιζε πολλά λεφτά), επειδή ο χώρος ταίριαζε στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η μουσική που παίζανε σε άγγιζε σε πολύ βαθιά, σου μίλαγε με ωραία λόγια και δεν σε χαλάρωνε απλά.

7 λόγοι για τους οποίους μας άρεσε η μουσική παράσταση που παρακολουθήσαμε.

v  Σου μάθαινε τα όργανα και τις ιδιότητες μιας συμφωνικής ορχήστρας
v  Σε ηρεμούσε και σε χαλάρωνε η μελωδική μουσική
v  Ήταν διαδραστική και δεν βαριόσουνα
v  Σε έκανε να θυμηθείς τις αγαπημένες σου ταινίες
v  Ένιωθες την αίσθηση της ζωντανής μουσικής
v  Είχε έναν προβολέα με ένα power point για τα κομμάτια που έπαιζαν
v  Οι μουσικοί έπαιζαν με πάθος. 

(Για την παρουσίαση στνεργάστηκαν οι Γεωργίου Εφη, Πλατή Κική, Πετρούδη Ευαγγελή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου