Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Δυνατές και ευαίσθητες παρεμβάσεις από μαθητές και μαθήτριές μας στην "Δοκιμή για μια ανέφικτη συνέλευση"

Στις 19 Μαΐου και ώρα 20.00, στο Γκαίτε, στη performance -έργο της Τζένη Μαρκέτου, συμμετείχαν όχι μόνο τα έργα των παιδιών της Ε1 και Ε2 τάξης, αλλά και μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Οι τοποθετήσεις του Ιάκωβου, του Δημήτρη, του Παύλου αλλά και η συμμετοχή της Νάντιας, της Μελίνας, της Κρυσταλλίας, του Κωστή και του Μιχάλη, έκαναν εντύπωση και κινητοποίησαν το κοινό!!!! στη«Δοκιμή για μία ανέφικτη συνέλευση».

Η εκδήλωση αποτελούσε μέρος ενός ετήσιου καλλιτεχνικού προγράμματος με τίτλο «Νύχτα της Αισθητικής και της Φιλοσοφίας», εντάσσεται στη σειρά AproposDocumenta14 και συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο.


"Κάτι που δεν έχει φωνή δεν σημαίνει πως δεν έχει αισθήματα. Εμείς όχι ως άνθρωποι, αλλά ως ένα άλλο ζώο ή πράγμα γράψαμε τι θα έλεγε εάν μπορούσε να μιλήσει. Μετά ανακατέψαμε τα χαρτιά και τα ξαναμοιράσαμε τυχαία χωρίς κανείς να πάρει το δικό του. Τα διαβάσαμε και ύστερα είπαμε τι αισθανόμαστε. Έχουμε μια υπευθυνότητα για αυτό που λέει ο άλλος έχουμε μια ενσυναίσθηση. Πρέπει να σεβόμαστε τη γνώμη του άλλου όσο κακή ή περίεργη μας φαίνεται. Όλους εμάς που διαμαρτυρόμαστε μας ενώνουν κάποια πράγματα που μας βοηθούν να τα καταφέρουμε καλύτερα. Ας πούμε το ότι συνεργαζόμαστε ομαδικά ενωμένοι έχουμε μια πολυφωνία μια κοινή γνώμη ένα παράπονο που το εκφράζουμε μαζί. Όταν είμαστε μαζί τα καταφέρνουμε καλύτερα πάντα. Αισθάνεσαι ελεύθερος , όταν μπορείς να εκφράσεις τη γνώμη σου χωρίς να σε εμποδίζει κανείς."
(από τη Νάντια Σαμπατάκου, Ε2/σκέψεις για το πρόγραμμα)


"Όλα τα παιδιά συνεργαστήκαμε ομαδικά και αναλάβαμε ένα σπουδαίο έργο. Εκπροσωπήσαμε ζώα και φυτά και οργανώσαμε μια συνέλευση με μεγάλη υπευθυνότητα. Κάθε παιδί έγραψε ένα μικρό χαρτί με επιθυμίες, φόβους και διαμαρτυρίες ζώων και φυτών. Καταγράψαμε δηλαδή τις φωνές τους. Δείχνοντας σεβασμό στην πολυφωνία και σε όλες τις απόψεις θεωρώ ότι εκπροσωπήσαμε άξια τα ζώα και τα φυτά σε αυτή τη συγκέντρωση και αναλάβαμε μια σπουδαία κοινωνική δράση."
(από τον Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, Ε2)


"Κάναμε μια κοινή δράση και συνεργαστήκαμε ομαδικά. Το θέμα ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε φωνή σε κάτι που δεν έχει και να γράφαμε τη γνώμη μας σε ένα χαρτί, μετά βάλαμε όλα τα χαρτιά σε ένα κουτί και ο ένας είχε την υπευθυνότητα να πάρει του άλλου. Από αυτό μάθαμε να σεβόμαστε την γνώμη όλων. Όλοι εκφράσαμε τις γνώμες μας. Σε αυτήν την συνέλευση, διαμαρτυρηθήκαμε για τα πράγματα που δεν έχουν φωνή. Όλοι τα περάσαμε πολύ ωραία, η κ. Τζένη Μαρκέτου μάλλον θα ξαναέρθει σε δύο εβδομάδες! Αυτή τη φορά θα ζωγραφίσουμε τη γνώμη μας. Δεν ξέρω πως, επιμένω να μάθω! "
(από τον Παύλο Μπαλλιάν, Ε2)


Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πλατή Κυριακή, Σίνης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου