Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ερευνώντας το ρόλο του εθελοντή στην οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ



Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου πήγα με την τάξη μου στον AΡΧΕΛΩΝ, ένα πάρκο διάσωσης σπάνιων χελωνών για να δούμε τις χελώνες Καρέττα- καρέττα και επίσης για να πάρουμε πληροφορίες από τους εθελοντές που εργάζονται εκεί για το πρόγραμμα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ που συμμετέχουμε. Μαζί μας είχαμε και τα ερωτηματολόγια που είχαμε ετοιμάσει, χωρισμένοι σε ομάδες.

Ο σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι να θεραπεύσουν όσες χελώνες Καρέττα- καρέττα είναι τραυματισμένες. Το πάρκο είναι χτισμένο πάνω στις ράγες ενός τρένου σε ένα οικόπεδο στην 3η μαρίνα που τους έχει παραχωρήσει ο Δήμος Γλυφάδας. Το πάρκο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 32 χρόνια. Οι χελώνες που είδαμε είτε είχαν χτυπηθεί από προπέλες, είτε ήταν τυφλές ή ακόμη είχαν χτυπηθεί από ανθρώπους. Με τα χρήματα που μαζεύουν, καλύπτουν τη τροφή των εθελοντών, παίρνουν φάρμακα και διάφορα υλικά για τις χελώνες και ανανεώνουν τους ξενώνες των εθελοντών. Επίσης, παίρνουν υλικά για να καθαρίζουν τις δεξαμενές και τις χελώνες, αλλά και για να κρατάνε τον χώρο καθαρό.




Οι πιο πολλοί άνθρωποι γίνονται εθελοντές γιατί τους αρέσουν τα ζώα, αλλά και γιατί μέσα στην περίοδο που είναι στο πάρκο γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους. Ο κάθε εθελοντής μπορεί να είναι και από άλλη χώρα και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά. Οι εθελοντές φροντίζουν τις χελώνες δίνοντάς τους φαγητό, πλένοντάς τες, καθαρίζοντας τις δεξαμενές, παρακολουθώντας την πρόοδό τους και δίνοντάς τους τα φάρμακά τους. Οι εθελοντές μένουν στα βαγόνια του τρένου που τα έχουν βάψει και μέσα τα έχουν στολίσει και έχουν βάλει διάφορα έπιπλα.




Στον Αρχέλων μια εθελόντρια, η Ειρήνη, μας έδωσε πολλές πληροφορίες για τις χελώνες όπως τι τρώνε, πώς ζούν, τι κάνουν για να τις γιατρέψουν και άλλα πολλά. Επίσης, μας είπε ότι τα χελωνάκια μόλις γεννηθούν χρειάζονται αρκετή ώρα από την φωλιά έως την θάλασσα και μέχρι να φτάσουν μπορεί να πάθουν πολλούς διαφορετικούς τραυματισμούς. Μας είπε ότι έχουν βρει χελώνες με σοβαρά προβλήματα που δεν γίνεται να τις ξαναφήσουν στην θάλασσα και ότι σε πολλές κάνουν ευθανασία. Τις υπόλοιπες τις κρατάνε για αρκετό καιρό εκεί, βλέπουν αν στο νερό καταδύονται καλά, αν βρίσκουν την τροφή τους και αν ισορροπούν καλά. Τότε τις μεταφέρουν με δεξαμενές που έχουν ρόδες από κάτω, ξανά πίσω στην θάλασσα.

Ήταν πολύ όμορφα στο πάρκο και τα περάσαμε πολύ ωραία. Μου άρεσε που ήταν φτιαγμένο πάνω στις ράγες ενός τρένου. Επίσης μου άρεσε που είδα τις χελώνες και που έμαθα τόσα πολλά για αυτές.


ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΤΣΑΡΗ


Τις ομαδικές εργασίες μας τις παρουσιάσαμε στην άλλη Ε τάξη, στην Δ και Γ τάξη και στους γονείς μας. Την εκδήλωσή μας παρακολούθησε η κυρία Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας και ο αγαπημένος μας κύριος Ηλίας Πίτσικας, από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μάλιστα, η Δ τάξη πήρε την πρωτοβουλία και έκανε καμπάνια για την υιοθεσία μιας τραυματισμένης χελώνας από το σχολείο μας. Τα κατάφεραν καταπληκτικά.




Τέλος, καλέσαμε στην τάξη μας το συγγραφέα κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο, πατέρα συμμαθητή μας και μας βοήθησε να γράψουμε ιστορίες με ήρωες χελώνες «εθελόντριες»
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα δείτε και την εφημερίδα μας
http://schoolpress.sch.gr/70dimathinon

Υπεύθυνη δασκάλα Κυριακή Πλατή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου