Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ας γνωρίσουμε την επιστήμη της Αρχαιολογίας

Συνάντηση της Ε1 με την αρχαιολόγο κυρία Αλεξάνδρα Σφυρόερα



Χθες στις 16 Ιανουαρίου ήρθε και μας επισκέφτηκε μια αρχαιολόγος, η κυρία Αλεξάνδρα Σφυρόερα. Ήρθε για να μας πει μερικά πράγματα για την αρχαιολογία με μια εργασία που είχε κάνει.
Μας είπε ότι η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη η οποία μας βοηθάει να μάθουμε για τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν. Οι πηγές πληροφοριών που έχουμε για το παρελθόν μπορεί να είναι κείμενα ή αντικείμενα. Από ότι καταλάβαμε, η δουλειά του αρχαιολόγου είναι ωραία αλλά και δύσκολη γιατί χρειάζεται να σπουδάσεις τέσσερα χρόνια στο πανεπιστήμιο. Επίσης, οι αρχαιολόγοι βασίζονται σε κάποια ερωτήματα τα οποία προσπαθούν να λύσουν.
Ο αρχαιολόγος χρειάζεται κάποια άτομα σε μια ανασκαφή τα οποία είναι: ο φωτογράφος, ο σχεδιαστής, ο μηχανικός, ο συντηρητής και ο εργάτης. Ο αρχαιολόγος, επίσης, χρειάζεται διάφορα εργαλεία, όπως: γκασμάδες, πινέλα, σκαλιστήρια, κουβάδες, κόσκινα , κλαδευτήρια και χωροβάτες. Ο αρχαιολόγος έχει μια ειδική στολή η οποία περιλαμβάνει τζιν, πουκάμισο και κράνος. Σε άλλες συνθήκες ίσως και αδιάβροχο.
Όταν οι αρχαιολόγοι σκάβουν το χώμα, βρίσκουν πρώτα το χώμα το οποίο θάφτηκε τελευταίο. Έτσι μπορούμε να προσδιορίσουμε την χρονική περίοδο.
Σε μια ανασκαφή δουλεύουν πολύ οργανωμένα και προσεκτικά. Για να βρεις κάτι πρέπει να δουλέψεις με πολύ επιμέλεια. Αφού οι αρχαιολόγοι βρουν κάποια ευρήματα τα δίνουν σε κάποιο μουσείο, όπου εκεί είτε πηγαίνουν στην αποθήκη είτε στην έκθεση.
Αφού η αρχαιολόγος μας έκανε αυτήν την παρουσίαση, μας έδωσε ένα χαρτί όπου εκεί καταγράφαμε το κάθε κομμάτι της συλλογής που είχε φέρει ο κάθε ένας.
Μπορώ να πω πως η παρουσίαση αυτή μου άρεσε πολύ και με έμαθε διάφορα καινούργια πράγματα για τους αρχαιολόγους.


Δημήτρης Ξηρομάμμος, Ε1






Πρόγραμμα ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Πλατή Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου