Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλαναγνωσίας που εντάσσεται από φέτος στο πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού Σχολείου, και του προγράμματος «Φιλαναγνωσία» που εκπονούμε σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, προσπαθήσαμε να προκαλέσουμε στα παιδιά τη χαρά της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου και να τα φέρουμε σε επαφή με συγγραφείς για να γίνει πιο «ζωντανή» η σχέση τους με το διάβασμα.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, ανά τάξη είναι οι ακόλουθες:

A΄ΤΑΞΗ
Φεβρουάριος 2012:
Ανάγνωση, παιχνίδια και δραστηριότητες πάνω στα βιβλία «Του σκοινιού τα μανταλάκια» και «Καλοί και κακοί πειρατές» του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Επεξεργασία, συγγραφή προτάσεων και εικαστική αναπαράσταση της έννοιας «φιλία».
5 Μαρτίου 2012:
Επίσκεψη του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, συνάντηση με τους μαθητές της πρώτης Δημοτικού. Παιχνίδια και δημιουργία ιστορίας από τους μαθητές με αφορμή ρούχα που άπλωνε ο συγγραφέας σε ένα τεντωμένο σκοινί.
«Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα» συμφώνησαν οι μικροί μαθητές!!!

Β΄ΤΑΞΗ
Οκτώβριος 2011:
Ανάγνωση των βιβλίων «Ο τριγωνοψαρούλης», «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος» κι «Ο τριγωνοψαρούλης κι ο μεγάλος καρχαρίας». Δραματοποίηση, ζωγραφική, συγγραφή παραμυθιού, ποιήματος, κόμικς, με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Παρακολούθηση της ομώνυμης θεατρικής παράστασης.
9 Νοεμβρίου 2011:
Επίσκεψη του Βαγγέλη Ηλιόπουλου στο σχολείο μας.
Συζήτηση, διατύπωση ερωτήσεων από τους μαθητές στο συγγραφέα και παιγνιώδεις δραστηριότητες: τραγούδι, ζωγραφική, θεατρική αναπαράσταση…
Συμπέρασμα; «Τελικά… τελικά…Ο καθένας είναι διαφορετικός…»
Φεβρουάριος – Απρίλιος 2012:
Στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος της Γλώσσας υλοποιήθηκε το σενάριο «Η παλιά μας γειτονιά» κατά τη διάρκεια του οποίου μελετήθηκαν τα βιβλία:
«Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα» και
«Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα» της Μαρίνας Πλατή-εκδόσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Επισκεφτήκαμε αρχαιολογικούς χώρους, το Μουσείο Ακρόπολης, το σταθμό του Μετρό, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και διαβάσαμε αποσπάσματα από σχετικούς τουριστικούς οδηγούς.
Μελετήσαμε και παρήγαμε κειμενικά είδη, όπως η λεζάντα, η επιγραφή, οι οδηγίες, το παραμύθι, το κόμικς, ο θεατρικός λόγος και προφορικά κείμενα (συνεντεύξεις, ραδιόφωνο).
«Τελικά τα παιδιά θέλουν να παίζουν σε όλες τις εποχές…» κατέληξαν οι μαθητές
Μάρτιος 2012:
Ανάγνωση στην τάξη των βιβλίων: «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές», «Το πλανόδιο πάρκο», «Ζήσε μαϊμού να φας τριφύλλι», «Φουμ, Φουμ, Φουμ… Η γιαγιά, το παιδί κι ο κιθαρίστας» «Του σκοινιού τα μανταλάκια» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.
Συγγραφή αστυνομικής ιστορίας με αφορμή τον ντετέκτιβ Τζέιμς Ποντ που κατηγόρησε άδικα τη μαϊμού για την κλοπή του τετράφυλλου τριφυλλιού. Ζωγραφική πρόταση για άλλο εξώφυλλο του βιβλίου Πλανόδιο Πάρκο. Συγγραφή άλλου τέλους για το βιβλίο Φουμ, Φουμ, Φουμ…
5 Μαρτίου 2012:
Επίσκεψη του Αντώνη Παπαθεοδούλου στο σχολείο μας. Με οδηγό το συγγραφέα, τα παιδιά διηγήθηκαν μια ιστορία που ξετυλίχτηκε με τη βοήθεια ενός σκοινιού, πάνω στο οποίο ο ήρωας συναντά κόμπους, εμπόδια, που όμως ξεπερνά και συνεχίζει το δρόμο του…
Απρίλιος 2012:
Ανάγνωση ποιημάτων με παιγνιώδεις, χιουμοριστικούς στίχους αλλά και στίχων του Νίκου Γκάτσου. Ακρόαση και απόδοση τραγουδιών του ποιητή. Συγγραφή ποιημάτων και σύνθεση ζωγραφικών πινάκων.

Γ΄ΤΑΞΗ
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011:
Ανάγνωση των βιβλίων «Η μάγισσα Σουμουτού και οι δράκοντες», «Η μάγισσα Σουμουτού και ο μάγος Αλμπαντρά», «Η μάγισσα Σουμουτού παίρνει πίσω το σοφό της βιβλίο», της Βάσως Ψαράκη.
26 Οκτωβρίου 2011:
Επίσκεψη των μαθητών στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Πατάκη, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αχ, σοκολάτα!» της Λiλης Λαμπρέλη, του οποίου την εικονογράφηση έχει κάνει η Βάσω Ψαράκη. Μελέτη της εικονογράφησης και εικαστικό δρώμενο με συντονίστρια την ίδια την εικονογράφο.
Φεβρουάριος-Μάρτιος 2012:
Ανάγνωση των βιβλίων «Μια περιπέτεια για το Ρωμαίο», «Τρεις πιθαμές όλη η γη», «Ταξίδι με ποδήλατο» της Μαρίας Παπαγιάννη καθώς και «Ταξίδι χωρίς βαλίτσα» της Αγγελικής Βαρελά που κοινό τους σημείο είναι η έννοια του ταξιδιού.
2 Μαρτίου 2012:
Επίσκεψη της Μαρίας Παπαγιάννη και συζήτηση-δραστηριότητες για το βιβλίο «Μια περιπέτεια για το Ρωμαίο».
Στην τάξη:
Παρουσίαση εντυπώσεων για το βιβλίο από ομάδες μαθητών, σχεδιασμός φανταστικού ταξιδιού από κάθε ομάδα και δραματοποίηση του.
Επεξεργασία του θέματος «ταξίδι» και των ειδών του (επιστημονικό, φανταστικό, τουριστικό, επαγγελματικού προσανατολισμού…) και κατασκευή σχετικών λεκτικών παιχνιδιών: κρυπτόλεξα, ακροστοιχίδες, σταυρόλεξα, διαφημιστικές αφίσες «αντίστοιχων» ταξιδιωτικών γραφείων…

Δ’ ΤΑΞΗ
Ανάγνωση των βιβλίων «Εφτά παράξενες ιστορίες» και «Η φιλία του αλόγου με τη λεύκα»
του Χρήστου Μπουλώτη. Εικαστική και δραματοποιημένη απόδοση των ιστοριών.
8-2-2012:
Συνάντηση του Χρήστου Μπουλώτη με τους μαθητές της τάξης, συζήτηση και άλλες δραστηριότητες πάνω στο βιβλίο του «Η φιλία του αλόγου με τη λεύκα»। Συνέντευξη του συγγραφέα και δημοσίευσή της στην εφημερίδα του σχολείου.

Ε΄ΤΑΞΗ
Φεβρουάριος 2012:
Ανάγνωση ποιημάτων του Νίκου Γκάτσου, ακρόαση μελοποιημένων στίχων, συγγραφή ποιημάτων, ζωγραφική εμπνευσμένη από τους στίχους του.

20 Φεβρουαρίου 2012:
Επίσκεψη της στιχουργού Αγαθής Δημητρούκα και συζήτηση με τους μαθητές πάνω στο μέτρο και τους στίχους του Νίκου Γκάτσου. Η στιχουργός παρουσίασε στα παιδιά μία μέθοδο συγγραφής ποιήματος, ομαδοποιώντας τις λέξεις ανάλογα με τη λειτουργία τους και μετρώντας τις συλλαβές. Οι μαθητές συνέγραψαν ένα σατυρικό πολιτικό ποιήμα.
Ιανουάριος-Απρίλιος 2012:
Συμμετοχή στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης της Άλκης Ζέη που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο।
Ανάγνωση τριών βιβλίων της συγγραφέα : «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»
«Η μοβ ομπρέλα»
«Κοντά στις ράγες»
Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου των εκδόσεων Μεταίχμιο για την ανάλυση των συγκεκριμένων έργων.
6 Απριλίου 2012:
Συνάντηση με τη συγγραφέα Άλκη Ζέη

ΣΤ΄ΤΑΞΗ
Φεβρουάριος 2012:
Ανάγνωση έργων του Νίκου Γκάτσου, ακρόαση μελοποιημένων στίχων, συγγραφή ποιημάτων, ζωγραφική εμπνευσμένη από τους στίχους του.
20 Φεβρουαρίου 2012:
Επίσκεψη της στιχουργού Αγαθής Δημητρούκα και συζήτηση με τους μαθητές πάνω στο μέτρο και τους στίχους του Νίκου Γκάτσου. Συγγραφή ποιήματος.
6 Φεβρουαρίου 2012:
Επίσκεψη της Βούλας Μάστορη στο σχολείο και συζήτηση πάνω στο βιβλίο «Αυγουστιάτικο φεγγάρι».
Δεκέμβριος 2011-Απρίλιος 2012
Ανάγνωση βιβλίων της στην τάξη: «Ένα ένα τέσσερα», «Ψίθυροι αγοριών», «Στο γυμνάσιο», «Η βαλίτσα της Χάνας», "Αυγουστιάτικο φεγγάρι" και επέκταση της ανάγνωσης και του προβλήματος της δίωξης των Εβραίων από τους Ναζί με την επίσκεψη στο Εβραϊκό μουσείο.
Δημιουργία από τους μαθητές εξώφυλλων για το "Αυγουστιάτικο φεγγάρι" και πραγματοποίηση δρώμενου.

Η μελέτη Ιστορικών γεγονότων που προσσεγγίστηκαν στο αντίστοιχο μάθημα ενισχύθηκε με το δίάβασμα του "Στα χρόνια του Τρικούπη" της Γιολάντας Χατζή.
Οι μαθητές εμπνεύστηκαν γελοιογραφίες από την κοινωνική και  οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τότε και τώρα.
 
Μάρτιος 2012: Ανάγνωση του βιβλίου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιούλιου Βερν।


...και στη Μελέτη Περιβάλλοντος Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης στην Α και Β Δημοτικού πραγματοποιήθηκε δραματοποιημένη ανάγνωση των παρακάτω βιβλίων
1.Ο δειλός κυνηγός του Αισώπου
2.Ο εγωιστής γίγαντας του Όσκαρ Ουάιλντ
3.Έλμερ, ο παρδαλός ελέφανταςτου Ντ. Μακ Κέι
4.Οι 3 συμβουλές, λαϊκό παραμύθι
Οι μαθητές, στη συνέχεια, δραματοποίησαν τα παραμύθια, αναλαμβάνοντας τους ρόλους των ηρώων


Η Υπεύθυνη του προγράμματος
Κυριακή Πλατή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου