Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Το 70ο ΔΣ Αθηνών υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2019


Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο.
Σκοπός της ημέρας είναι να περάσει το μήνυμα του σεβασμού προς τους άλλους ψηφιακούς χρήστες και της  αναζήτησης ευκαιριών για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά.
Με τους μαθητές και τις μαθήτριες του 70ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών θα προβληματιστούμε και θα ενημερωθούμε για ποικίλα θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.Με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα αφιερώσουμε αρκετά μαθήματα στην συγκεκριμένη ενότητα.



Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Αφίσες από το Β1


Με αφορμή στο μάθημα της Γλώσσας "Ανακοινώσεις, πινακίδες και αφίσες" τα παιδιά εξασκήθηκαν σ'αυτό το κειμενικό είδος φτιάχνοντας δικές τους αφίσες από δικά τους βιβλία, παραμύθια καθώς και από θεατρικές παραστάσεις, αθλητικά και κοινωνικά θέματα!




Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Αριστείδου Άννα

Αναβάθμιση υποδομών εργαστηρίου ΤΠΕ- Συνεισφορά Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Το μάθημα των ΤΠΕ παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές/ήτριες  να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την ασφαλή πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο.
Η ύπαρξη ενός σύγχρονου εργαστηρίου με τον κατάλληλο εξοπλισμό παρέχει ευκαιρίες για αποτελεσματικότερη διδασκαλία και μάθηση.
Το εργαστήριό μας αναβαθμίστηκε με προσφορές του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων.

  • Ακουστικά 
Στις μικρές τάξεις του Δημοτικού πολλά εκπαιδευτικά πακέτα παρέχουν φωνητικές οδηγίες και ανατροφοδότηση στους μικρούς μαθητές. Η ύπαρξη ακουστικών επιτρέπει στα παιδιά να δουλέψουν ήσυχα, χωρίς ηχητικούς περισπασμούς από άλλους υπολογιστές, και το κυριότερο με τον δικό τους μαθησιακό  ρυθμό.
Στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών (βίντεο, επεξεργασία αρχείων ήχου κλπ.).

Δείτε στις εικόνες τους μαθητές της Α' τάξης την ώρα του μαθήματος:



  •  Πάγκους
Η αίθουσα του εργαστηρίου μας είναι πολύ μικρή και τα περισσότερα τμήματά μας πολυπληθή. Στα μεγάλα αυτά τμήματα υπήρχε δυσκολία  καθώς δεν χωρούσαν οι απαραίτητες καρέκλες στο δεδομένο χώρο, προκαλώντας εκνευρισμό στους μαθητές και απώλεια διδακτικού χρόνου.
Με την αγορά πάγκων το πρόβλημα λύθηκε καθώς σε κάθε πάγκο κάθονται άνετα 3 μαθητές.
Η παρακάτω εικόνα από ένα τμήμα της Δ' τάξης που παλιότερα είχε καρέκλες και σε δεύτερο επίπεδο (κάποια παιδιά κάθονταν πίσω από άλλα).



  • Air condition
Τελευταίο απόκτημα το Air condition, που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες θέρμανσης και δροσισμού στο μικρό, αλλά εξαιρετικά πλέον φροντισμένο, εργαστήριό μας!

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά!

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

H ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!



Η Σχολική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και ελπίζουμε σύντομα να παραλάβουμε τα καινούρια βιβλία και το σχετικό εξοπλισμό. 


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το Κανονισμό Λειτουργίας της.






Σχολική Βιβλιοθήκη 70ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Εσωτερικός Κανονισμός


Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 70ου Δημοτικού Σχολείου ΑΘΗΝΩΝ συντάχθηκε σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ.: Φ14/22511/Δ1/9-2-2018 (ΦΕΚ Β΄688/28-02-2018) Υ.Α. Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ίδρυση Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων».
 
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες της Σχολικής Μονάδας, απαντά στις τρέχουσες ανάγκες των χρηστών και μπορεί να ανανεωθεί μερικώς ή στο σύνολό του, κάθε φορά που οι συνθήκες το επιβάλλουν, όπως αυτές θα εκτιμώνται και θα αναλύονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον/την υπεύθυνο/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Η παρούσα έκδοσή του εγκρίθηκε με το με αριθ. 15 Πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία του/της υπευθύνου/ης, που έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες (εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου), οι οποίες αναρτώνται σε εμφανή σημεία του σχολείου.

Κάθε εκπαιδευτικός, με τους μαθητές/τριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της, μετά από συνεννόηση με τον/την υπεύθυνο/η της βιβλιοθήκης. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός εκ των προτέρων, με συμπλήρωση σχετικού πλάνου, ώστε να μην υπάρχει σύμπτωση χρήσεων.

Α. Σκοπός της Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι: 


α) Η παροχή σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολικής μονάδας ενός χώρου που επιτρέπει τη φυσική και διανοητική πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο των ιδεών.

β) Η υιοθέτηση των αρχών διακήρυξης της UNESCO/IFLA για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες, με έμφαση σε αυτές που αναφέρονται στην ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των χρηστών στα μέσα, τις πηγές και τις υπηρεσίες μάθησης που προσφέρονται.

γ) Η καλλιέργεια μίας μακρόχρονης σχέσης των μαθητών/τριών με τον κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, μέσα από την απόλαυση του διαβάσματος.

δ) Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου.

Για να πετύχει τα παραπάνω, η Σχολική Βιβλιοθήκη, μέσα του/της υπεύθυνου/ης, αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, επιδιώκει:
1. Να αγκαλιάσει η Σχολική Βιβλιοθήκη όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του εκπαιδευτικού έργου.

2. Να ενημερώσει τους χρήστες και να εμπλουτίσει τη συλλογής της Βιβλιοθήκης.

3. Να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με τη λειτουργία μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.

4. Να συμβάλλει στη δικτύωση της Σχολικής Βιβλιοθήκης με άλλες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχει τις εξής δυνατότητες στους χρήστες:

α) Αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών, επιτραπέζιων παιχνιδιών για ανάγνωση, μελέτη, δανεισμό, παιχνίδι.

β) Παρακολούθηση ταινιών ή εκπαιδευτικών βίντεο.

γ) Χρήση του χώρου για διενέργεια δράσεων (εκπόνηση εργασίας στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, παιγνιώδεις δραστηριότητες μάθησης, δημιουργία εικαστικών έργων, παρουσίαση βιβλίων ή θεατρικών έργων, οργάνωση εκθέσεων, φιλοξενία συγγραφέων/εικονογράφων κλπ, σχεδιασμό θεματικού περιοδικού, σχολικής εφημερίδας, κόμικς κ.ά.).

δ) Πρόσβαση σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο, για διενέργεια έρευνας, μελέτης, αναζήτησης πληροφοριών και συνεργασίας με άλλα σχολεία στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου.

ε) Φωτοτύπηση ελεγχόμενου αριθμού σελίδων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, από υλικό που ενδιαφέρει τα μέλη. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρων έργων.

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια. Ο δανεισμός, η παραγωγή φωτοαντιγράφων και η χρήση τεκμηρίων που χαρακτηρίζονται ως σπάνια καθώς και η πρόσβαση σε υπολογιστές πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία και την επίβλεψη του/της υπεύθυνου/ης της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1.Μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης, τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων, εκτός νερού. Απαραίτητος επίσης είναι και ο σεβασμός στο υλικό της Βιβλιοθήκης (Η/Υ, φωτοτυπικά, έπιπλα, βιβλία κ.τ.λ.).

2.Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα και για δανεισμό.

3.Οι χρήστες δεν ξαναβάζουν στα ράφια τα βιβλία, αλλά τα αφήνουν σε χώρο που υποδεικνύεται από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.

4.Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν ένα βιβλίο για 14 ημέρες.

Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της, εκτός από τα σπάνια βιβλία, το υλικό των σχολικών προγραμμάτων, τα CD, τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά και τα περιοδικά, που δίνονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό.

5.Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, μια μόνο φορά για επιπλέον επτά (7) ημέρες, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζητηθεί από άλλο χρήστη. Για την ανανέωση ο χρήστης υποχρεούται να φέρει το υλικό στην βιβλιοθήκη και να ζητάει την ανανέωση προσωπικά.
Υπάρχει ειδική Λίστα Αναμονής Εντύπου (που μπορούν τα μέλη να ζητήσουν από τον Υπεύθυνο της βιβλιοθήκης), και θα συμπληρώνεται από όλους όσοι επιθυμούν βιβλία που προσωρινά λείπουν επειδή τα έχει δανειστεί άλλο μέλος.

6.Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό κατεστραμμένο, υποχρεούται να το αντικαταστήσει.

7.Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμα βιβλία δεν έχουν το δικαίωμα άλλου δανεισμού.

8.Ο καθένας δανείζεται για τον εαυτό του (δεν επιτρέπεται να το δώσει σε άλλους) και επιστρέφει το βιβλίο ο ίδιος, εκτός και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν και έχει συμφωνηθεί εξαρχής με τον/την υπεύθυνο/η άλλος τρόπος συναλλαγής.

9.Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού, αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού από τον/την υπεύθυνο/η της Βιβλιοθήκης.



Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

"ΑΜΛΕΤ 2016" ένα ταινιάκι μικρού μήκους!

Με μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας τον "ΑΜΛΕΤ 2016" ένα ταινιάκι μικρού μήκους που γεννήθηκε στο μάθημα της θεατρικής αγωγής από μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης του 70ου Δημοτικού Σχολείου, τη σχολική χρονιά 2015-2016. 

Αφορμή στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών και η ιδέα αρχικά ήταν να αποδώσουν τα παιδιά την εμβληματική ατάκα του Άμλετ, θεατρικού ήρωα του Σαίξπηρ, «Να ζει κανείς; Να μη ζει; Αυτό είναι το ερώτημα» σε διάφορες γλώσσες. 
Ακολούθησε εργαστήρι γραφής όπου τα παιδιά - ως μικροί σύγχρονοι Άμλετ - αποπειράθηκαν να ξαναγράψουν το θεατρικό αυτό μονόλογο και να καταθέσουν τον προβληματισμό τους σε σχέση με τη ζωή, τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, κοιτώντας μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης εποχής. 
Προέκυψε έτσι ένα ενδιαφέρον υλικό, που έμελλε να πάρει ολοκληρωμένη μορφή πολύ καιρό μετά, όταν με αφορμή το διαγωνιστικό μαθητικό φεστιβάλ camera zizanio, δύο από τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην ομάδα, ανέλαβαν να το συνθέσουν και να το παρουσιάσουν στο 20ο  Διεθνές Φεστιβάλ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, Camera Zizanio, 2017 .
Το βίντεο αναρτήθηκε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ΠΣΔ και είναι διαθέσιμο από τον παρακάτω
σύνδεσμο:

https://video.sch.gr/asset/detail/e1WjtjTOJMNOWYNr6TU6WHJU

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βιδάλη Ιωάννα

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Προετοιμάζοντας τις διακοπές των Χριστουγέννων!!!!

Θέλοντας να προετοιμαστούμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι τάξεις Ε και ΣΤ, ετοίμασαν ένα πλούσιο μπαζάρ με γλυκά, κατασκευές, παιχνίδια, βιβλία ... 
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αποφασίστηκε να σταλεί στην Κιβωτό του Κόσμου. 
Επίσης, ο μαθητής Νικόλας Μπέκας της ΣΤ1, παρουσίασε μια εξαιρετική παράσταση Καραγκιόζη για να διασκεδάσει τα μικρότερα παιδιά!!!!
Τέλος, συγκεντρώσαμε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τη Λέσχη Αλληλεγγύης Κουκακίου, το έργο της οποίας προσπαθούμε να στηρίζουμε συστηματικά. 
Ευχαριστούμε μικρούς και μεγάλους για τη βοήθεια και προσφορά τους!
Καλές διακοπές!!!

Ευχές για τον καινούριο χρόνο



Γλυκά από τα χεράκια μας!!!!


Ανακυκλώνουμε τα παιχνίδια μας


Προσφορά στη Λέσχη Αλληλεγγύης Κουκακίου 


Παράσταση Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους




Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Αγάπη είναι..... ή γιατί δεν είμαστε μόνοι!


H αγάπη είναι
H αγάπη είναι τρυφερή
Απαλή και μεταξωτή
Όμορφη μα και λυπητερή
Ιάσων


Η αγάπη για μένα
Από τη στιγμή που γεννιέσαι νιώθεις ότι έρχεται κάτι ζεστό. Αυτό το πράγμα είναι η αγάπη. Όσο μεγαλώνεις καταλαβαίνεις τι είναι αυτό. Η αγάπη είναι για όλους: για την οικογένεια, για τους φίλους, για ένα ζώο, για τον κόσμο. Μέσα στη λέξη ΑΓΑΠΗ υπάρχουν πολλές λέξεις, όπως: φιλία, συμπάθεια, έρωτας, σεβασμός, αφοσίωση.
Η φιλιά είναι να δείχνεις ότι αγαπάς έναν άλλον άνθρωπο, εκτός οικογένειας, τον οποίο ονομάζεις φίλο.
Η συμπάθεια είναι να μιλάς με έναν άνθρωπο, να τον εμπιστεύεσαι και να τον βοηθάς.
Ο έρωτας είναι όταν δυο άνθρωποι ζουν μαζί. Αν προχωρήσουν κάνουν παιδιά, ζουν ευτυχισμένοι, αλλά όλα αυτά μπορεί να σταματήσουν. Οι γονείς δεν είναι πια ερωτευμένοι. Είναι απλώς φίλοι. Μα με το παιδί δεν αλλάζει τίποτα. Κανείς δεν το αγαπάει λιγότερο.
Ο σεβασμός παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι όταν δείχνεις ότι είσαι ευγνώμων για κάποιον και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Η αφοσίωση είναι όταν είσαι πιστός σε κάτι και το υποστηρίζεις.
Έλλη


Να αγαπάς…
Για μένα η λέξη αγάπη έχει πολλές έννοιες. Για παράδειγμα μια από αυτές είναι κάποιος να αγαπάει κάποιον άλλον. Και να συνειδητοποιήσει ότι βρήκε το άλλο του μισό. Και να ζήσουν ευτυχισμένοι για πάντα. Μια άλλη έννοια είναι να αγαπάς τους γονείς σου. Γενικά την οικογένειά σου. Όμως κανείς δεν σου απαγορεύει να αγαπάς να κάνεις κάτι. Όπως να παίζεις ένα μουσικό όργανο, να μαγειρεύεις, να διαβάζεις συνέχεια μέχρι να σε πάρει ο ύπνος και πολλά άλλα. Έτσι μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου και να γίνεις, ας πούμε, ένας από τους μεγάλους συγγραφείς. Αυτό σημαίνει αγάπη για μένα.
Μάρκος


Η Αγαποχώρα
Μια φορά κάποιος είπε να εξερευνήσει το διάστημα για να βρει άλλο κόσμο που να έχει ζωή. Και τα κατάφερε. Βρήκε μια χώρα περίπου ένα φανταστικόμετρο μακριά από τη γη. Τον λέγανε Αγαπούπολη ή αλλιώς Αγαποχώρα ή αλλιώς Αγαπόκοσμο. Εκεί πέρα ζούσανε κάτι μικρά πλασματάκια που τα λέγανε Φιλικά.
Τα Φιλικά είχαν πάνω τους πολλά πράγματα σε σχέση με την αγάπη. Στο κόσμο τους δεν υπάρχει τίποτα κακό. Δεν υπήρχαν εγκληματίες, και κλέφτες, δεν υπήρχε θάνατος, δεν υπήρχαν γκράφιτι και η μαγκιά. Η θρησκεία τους είχε σχέση μόνο με την αγάπη.
Τότε οι άνθρωποι είπανε να αλλάξουνε κόσμο, να σκοτώσουν τα περίεργα Φιλικά και να φτιάξουν εκεί τον δικό τους κόσμο. Όμως δεν τα κατάφεραν γιατί τα Φιλικά είχανε μυστικό σούπερ εξοπλισμό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να γυρίσουν στον κόσμο τους.
Δημήτρης


Τι είναι για μένα η αγάπη
Για εμένα η αγάπη είναι να έχουμε ειρήνη. Γιατί πολλοί αυτές τις μέρες τσακώνονται, γίνονται πόλεμοι και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό αν συνεχίσουμε έτσι.
Η αγάπη, επίσης, για μένα είναι και πως οι γονείς κάνουν τα πάντα για το παιδί τους, αλλά και πως τα παιδιά κάνουν τα πάντα για να χαρούν οι γονείς τους.
Η αγάπη για εμένα είναι και όταν ερωτεύεσαι. Είναι το καλύτερο πράγμα επειδή σου δίνει χαρά και νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον. Ότι και να γίνει. (Κάποιες φορές, βέβαια, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, αλλά δεν είναι κακό να ξανααγαπήσεις.)
Πρέπει πάντα να αγαπάς!
Τζοσέλ


Ο Επιστήμονας
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα παιδί που αγαπούσε την Επιστήμη, αλλά οι φίλοι του τον κορόιδευαν και εκείνος ήταν πολύ στεναχωρημένος. Τότε η μαμά του του είπε: «Γιε μου, μην ακούς τι σου λένε ό οι άλλοι κι αν αγαπάς την επιστήμη συνέχισε έτσι και εκείνοι δεν θα σε ξαναπειράξουν.»
Μετά από λίγα χρόνια το παιδί έγινε ο καλύτερος επιστήμονας και οι φίλοι του τον θαύμαζαν και δεν τον ξαναπείραξαν ποτέ. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!
Στήβεν


Όλοι είμαστε ίσοι
Μια φορά κι ένα καιρό σε μια πόλη ζούσαν ευτυχισμένοι άνθρωποι. Ανάμεσά τους ζούσαν και φτωχοί. Όμως οι πολίτες δεν έδιναν σημασία στους φτωχούς.
Μια μέρα, καθώς ένας φτωχός ζητιάνευε ένας κλέφτης τον χτύπησε και του πήρε το ποτηράκι με τα χρήματα.
Από κει πέρασε μια μαμά και ένα παιδάκι. Το παιδί είπε στη μαμά του «Πάμε να βοηθήσουμε αυτόν τον κύριο, χρειάζεται βοήθεια!» «Έλα, μην ασχολείσαι με ό,τι βλέπεις μπροστά σου»
Πέρασαν αρκετά λεπτά και κανείς δεν βοήθησε τον ετοιμοθάνατο φτωχό. Ώσπου ένας πολίτης τον είδε και ξαφνιάστηκε! Τον πήρε στο σπίτι του και του έδεσε τις πληγές. Από κει και πέρα έμενε στο σπίτι του και γίνανε πολύ καλοί φίλοι.
Στέλλα