Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Πρόγραμμα για την ατομική καθαριότητα και υγιεινή!!!





Στο σχολείο μας, για μια ακόμη χρονιά, έχουμε τη χαρά να έχουμε Σχολική Νοσηλεύτρια, την κυρία Κατερίνα Βούλγαρη. Με τη βοήθειά της ξεκινήσαμε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Καθαριότητα και υγιεινή » σε όλες τις τάξεις, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε θέματα φροντίδας της ατομικής καθαριότητας και υγιεινής.


Το πρόγραμμα στις μικρές τάξεις επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο τομείς:

1) στην υγιεινή του στόματος και των δοντιών και την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών για την προστασία της υγείας μας.

2) στο τρόπο χρήσης της τουαλέτας, που αποτελεί μια «καινούρια, δύσκολη» εμπειρία για τους καινούριους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά είχαν ωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες Αγωγής Υγείας που πραγματοποιήσαμε, αφού φαίνεται να εφαρμόζουν αρκετές από τις υποδείξεις μας.

Χρησιμοποιήσαμε βιωματικό τρόπο μάθησης ώστε τα θέματα να γίνουν εύκολα και ευχάριστα κατανοητά από τα παιδιά. Έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε με συγκεκριμένα υλικά:


  1. Χρησιμοποιήθηκε βίντεο που δείχνει τον σωστό τρόπο που πλένουν τα χέρια τους και το σωστό τρόπο που πλένουν τα δόντια τους, 
  2. Σχεδιάστηκε σε χαρτόνι η τουαλέτα για να μάθουν τα παιδιά πώς να την χρησιμοποιούν, 
  3. Χρησιμοποιήθηκαν απτά παραδείγματα από το χώρο του σχολείου για να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν πιο συγκεκριμένα πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουν τον εαυτό τους από τα μικρόβια. 
  4. Χρησιμοποιήθηκε μία πήλινη κατασκευή δοντιών για να κάνουν εφαρμογή στο τρόπο που πλένουν τα δόντια τους. 


Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν:

Α) Να εντάξουν στις καθημερινές τους συνήθειες βασικούς κανόνες για την προάσπιση της ατομικής τους υγείας, την τήρηση της στοματικής και σωματικής υγιεινής.




Β) Να μπορούν να αναγνωρίζουν πότε θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και να είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους από τα μικρόβια.

Γ) Να είναι σε θέση τα παιδιά της Α και Β τάξης να χρησιμοποιούν σωστά τις σχολικές τουαλέτες.

Ειδικότερα επιδιώκουμε τα παιδιά:

Να γνωρίσουν και να «νιώσουν» τα μέλη του σώματός τους μαθαίνοντας για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά τους. Έτσι θα μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και να το προσέχουν.

Να μάθουν βασικά πράγματα για την ατομική τους υγιεινή έτσι ώστε να μπορούν να φροντίζουν το σώμα τους και να προστατεύουν την υγεία τους.

Να εμπεδώσουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τα μέρη του προσώπου και της στοματικής κοιλότητας ώστε να υιοθετήσουν τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται η καθαριότητα του στόματος τους.

Για να δείτε αναλυτικότερα το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου