Σάββατο 6 Μαΐου 2017

H Documenta 14 στο σχολείο μας!



Οι καρέκλες του Ε2 που εκθέτονται στο ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της Documenta 14

Ακόμα και ένα πλεκτό μπορεί να γίνει έργο τέχνης, αρκεί να έχει φαντασία.

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 η τάξη μας (Ε2) έκανε ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο μας έδειξαν διάφορους καλλιτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βασικό υλικό το μαλλί ή πράγματα που φτιάχνονται από μαλλί, όπως αρκουδάκια.
Το πρόγραμμα αυτό είναι εμπνευσμένο από την Παγκόσμια έκθεση Documenta 14, η οποία φέτος στα πλαίσια συνεργασίας της Αθήνας με το Kassel θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Ε.Μ.Σ.Τ. από τις 8-4 ως τις 6-7-17.
Το πρόγραμμα άρχισε μετά το μεγάλο διάλειμμα. Όταν μπήκαμε όλα ήταν έτοιμα, τα φώτα σβησμένα και ο προβολέας ανοιχτός. Όταν μπήκε και το τελευταίο παιδί, η καλεσμένη μας καλλιτέχνης Ευανθία Γιαννακοπούλου και οι συνεργάτες της, μας συστήθηκαν και τους συστηθήκαμε και εμείς. Έπειτα μας μοίρασαν κουβάρια με μαλλί και μας είπαν ότι ήρθαν εδώ για να μας φέρουν πιο κοντά στην τέχνη με το μαλλί και το πώς μπορεί ακόμα και ένα πλεκτό να γίνει έργο τέχνης αρκεί να έχει φαντασία.  Επίσης, μας μοίρασαν ένα μπλοκάκι στο οποίο έπρεπε να σημειώνουμε ότι μας έκανε εντύπωση.



 Η παρουσίαση άρχισε με ένα πολύ ωραίο θέαμα το οποίο βρίσκεται στο Βερολίνο. Το θέαμα ήταν η Lerato Shadi από την Ν. Αφρική, η οποία ήταν επί 60 ώρες μέσα σε ένα μουσείο και ύφαινε με ένα τεράστιο κουβάρι την “Ιστορία” της, όπως αποκαλεί η ίδια ένα τεράστιο κόκκινο χαλί. Ουσιαστικά το θέαμα ήταν εκείνη που έπλεκε το χαλί μπροστά στον κόσμο, δηλαδή έκανε Performance. Performance, επίσης, κάνε και η Adi Liraz από το Ισραήλ η οποία όμως αντί να φτιάχνει το έργο μπροστά στο κοινό, έχει έτοιμο το πλεκτό και το“καταστρέφει” δηλ. το ξαναφτιάχνει. Μήπως όμως αυτό που εμείς αποκαλούμε καταστροφή του έργου να είναι το θέαμα στο μουσείο; Η Layla KN από το Ισραήλ δεν κεντάει πουθενά αλλού παρά στο χέρι της, το οποίο αποτελεί ένα ανατριχιαστικό αλλά παράλληλα και ένα μοναδικό θέαμα.
Η Oleg από την Πολωνία δεν μπορεί να κάνει κάτι χωρίς να πλέκει και μάλιστα έχει ντύσει ένα ολόκληρο δωμάτιο με μαλλί. Ο Aboubakar Fofana από το Μάλι βάφει τα πλεκτά του με φυσική μπογιά την οποία φτιάχνει μόνος του από ένα φυτό, και η Υarn Bombing ντύνει δέντρα και οχήματα με μαλλί. Και επειδή μας άρεσε πολύ η ιδέα αυτή, με το μαλλί που μας μοίρασαν ντύσαμε κι εμείς δύο σχολικές καρέκλες!!!
Αισθάνθηκα χαρά, ενθουσιασμό και όλα τα συναισθήματα που βγαίνουν από την λέξη χαρά. Πέρασα καταπληκτικά!!!!!!

Νέβη Σάλλα


Η Ευανθία Γιαννακοπούλου

 Πλεκτά και  υφάσματα

Σήμερα στην τάξη μου ήρθαν κάποιοι καλλιτέχνες από ένα πρόγραμμα που λέγεται <<Documenta 14>>. Μας μίλησαν για τα πλεκτά και τα υφάσματα. Θα σας μιλήσω για κάποιους καλλιτέχνες που μας παρουσίασαν. Η Lerato Shadi είναι από τη νότια Αφρική. Έχει ένα τεράστιο κουβάρι και φτιάχνει ένα τεράστιο κόκκινο χαλί. Μας είπαν ότι όχι μόνο αυτό που φτιάχνει είναι θέαμα, αλλά και η ίδια έγινε θέαμα. Η Brita Marakatt Labba κατάγεται από την Σουηδία. Ο El Anatsui έχει κάνει ένα πλεκτό με καπάκια. Η Rosemarie Trockel είναι από τη Γερμανία. Φτιάχνει μονόχρωμους πίνακες πλέκοντας. Και η Yarn Bombing φτιάχνει πλεκτά και ντύνει τα δέντρα και τα λεωφορεία.
Στην αρχή μας έδωσαν μαλλί. Η διπλανή μου πήρε μια από τις αποχρώσεις του μωβ κι εγώ πήρα λιλά. Αφού μιλήσαμε και μας έδειξαν κάποιες εικόνες, ντύσαμε δύο καρέκλες! Περάσαμε το μαλλί γύρω τους και τους βάλαμε υφάσματα. Πέρασα υπέροχα! Μου άρεσε πολύ. Εκτός από ένα πράγμα. Μας έδειξαν μια γυναίκα που πλέκει στο χέρι της. Ήταν ανατριχιαστικό! Αλλά κατά τα άλλα αισθάνθηκα πολύ όμορφα, κυρίως όταν ντύσαμε τις καρέκλες. Με μια λέξη ήταν τέλεια!

Μυρτώ Μαρκίδη




Διηγούνται τη ζωή τους μέσα από το πλέξιμο.

Σήμερα μάθαμε για κάποιους καλλιτέχνες που δημιουργούν με κλωστή και ύφασμα.
Ήρθε η εικαστικός Ευγενία Γιαννακοπούλου με τους συνεργάτες της και μας μίλησαν και μας έδειξαν φωτογραφίες από πολλούς καλλιτέχνες που δημιουργούσαν έργα τέχνης με την κλωστή.
Για κάποιους η κλωστή και το πλέξιμο είναι τρόπος έκφρασης. Μάλιστα, διηγούνται και τη ζωή τους μέσα από το πλέξιμο.
Στο τέλος, με τις κλωστές και τα υφάσματα που μας είχαν δώσει «πλέξαμε» δύο καρέκλες. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό.
Οι καλλιτέχνες που μου άρεσαν περισσότερο ήταν η Olek, η Yarn Bombing που έντυναν με κλωστή αντικείμενα, ο Mike Kelley που έκανε συνθέσεις με κουκλάκια και η Britta Marakatt- Labba που με βελόνα και κλωστή (λεπτή) αποτύπωνε εικόνες από τη φύση.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ένιωσα χαρά που έμαθα τόσα νέα πράγματα, αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα και ενθουσιάστηκα με αυτό που δημιουργήσαμε.

Ελπίδα Μπότου




Ήρθαν για να μας δείξουν κάποιους άλλους τρόπους για να εκφραζόμαστε

Σήμερα ήρθε η Ευανθία Γιαννακοπούλου με την ομάδα της και μας μίλησαν για την σύγχρονη τέχνη. Αυτοί οι άνθρωποι νομίζω πως ήρθαν για να μας δείξουν κάποιους άλλους τρόπους για να εκφραζόμαστε. Σε αυτό το πρόγραμμα πέρασα πολύ καλά, είχε πλάκα που μας έκαναν μια παρουσίαση και εμείς ζωγραφίζαμε.
 Μας έδειξαν κάποιους καλλιτέχνες οι οποίοι έκαναν πολύ περίεργα έργα. Μια γυναίκα ήταν η ίδια το έκθεμα, ένας άλλος άνδρας έφτιαξε ένα χαλί από καπάκια, μια τύλιξε τα δέντρα και τα οχήματα της περιοχής της με χοντρές κλωστές.


Στο τέλος μας έδωσαν ένα κουβάρι στον καθένα . Ύστερα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Μας έδωσαν δύο καρέκλες και η κάθε ομάδα έβαζε από πάνω από την καρέκλα κλωστή. Εγώ έβαζα πολύ καλά την κλωστή μου πάνω σε ένα πόδι αλλά ο φίλος μου ο Γιάννης με πείραζε. Συγκεκριμένα μου πετούσε το κουβάρι του πάνω στο δικό μου. Τα συναισθήματα μου ήταν πολύ καλά, πέρασα τέλεια!

Άγγελος Παπασπύρου

Υπεύθυνος δάσκαλος: Γιάννης Σίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου