Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Γίνε Ο Οδηγός Μου - Be My Guide



Στα πλαίσια του προγράμματος 'Μαθαίνουμε Παρέα – 2016-17' που διοργανώνει σε ετήσια βάση το Ίδρυμα Λάτση, το σχολείο μας υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Γίνε Ο Οδηγός Μου - Be My Guide'. Το πρόγραμμα επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλες υποψηφιότητες από σχολεία της Αθήνας. Το τελικό παραδοτέο αποτελεί μια πολυμεσική εφαρμογή (application) για φορητές συσκευές (tablet και κινητά), η οποία παρουσιάζει και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα τοπόσημα της γειτονιάς του σχολείου μας. Για κάθε τέτοιο γεωγραφικό σημείο η εφαρμογή περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, ηχογραφήσεις πεδίου καθώς και πληροφοριακό κείμενο, αναδεικνύοντας έτσι την οπτική, ηχητική και εννοιολογική σήμανση κάθε τέτοιου σημείου. Η εκπαιδευτική λοιπόν δραστηριότητα μεταξύ άλλων περιελάμβανε:

  • την καταγραφή των σχετικών γεωγραφικών ενοτήτων και των σημείων ενδιαφέροντος (ποιες τοποθεσίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για ποιούς λόγους)
  • τη συλλογή πληροφοριών για κάθε διαφορετικό σημείο και την οργάνωσή τους σε κείμενο, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα
  • τη συλλογή ήχων με επιτόπιες ηχογραφήσεις πεδίου καθώς και τη συλλογή φωτογραφικού υλικού μέσω οργανωμένων επισκέψεων
  • την επιλογή και επεξεργασία του ηχητικού και οπτικού υλικού
  • την ανάπτυξη της εφαρμογής και τον εμπλουτισμό της με το σχετικό πληροφοριακό υλικό

Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου να μετασχηματίσουν τα προσωπικά τους βιώματα σε συστηματοποιημένη πληροφορία και γνώση, να εμβαθύνουν σε ζητήματα οικολογικής και πολιτισμικής ευαισθητοποίησης της περιοχής τους και να εντρυφήσουν στη δημιουργική διαδικασία παραγωγής ενός διαδραστικού προϊόντος με αυξημένες τεχνολογικές προδιαγραφές.

Επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αφορούν στην ανάπτυξη από τους μαθητές και τις μαθήτριες νέων κριτηρίων πρόσληψης ενός σχετικά οικείου χωρικού περιβάλλοντος (ευρύτερη γειτονιά), μέσα από νέες οπτικές και ηχητικές παραστάσεις. Επίσης, η ίδια η μεθοδολογία της ομαδο-συνεργατικότητας προήγαγε μέσω της κοινής στοχευμένης δράσης τη συνεργασία, τον αναστοχασμό, την ενεργητική συμμετοχή, την προσωπική συνάφεια καθώς και τον πλουραλισμό ανάμεσα στο μαθητικό δυναμικό.





Κατεβάστε την εφαρμογή στο tablet ή κινητό σας εδώ: beMyGuide_v1.apk
Tο πρόγραμμα τρέχει σε λειτουργικό Android.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ταξιάρχης Διαμαντόπουλος, Κουκουμάκη Μαίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου