Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μία επίσκεψη στην αρχαία αγορά


Μία επίσκεψη στην αρχαία αγορά

      Η αρχαία αγορά πριν αποκαλυφθεί όπως είναι σήμερα, ήταν μια συνηθισμένη γειτονιά με σπίτια. Όταν οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι εκεί βρισκόταν η αρχαία αγορά αγόρασαν τα σπίτια και τα κατεδάφισαν. Μετά αποφάσισαν να αναστηλώσουν την αρχαία αγορά. Άρχισαν από το μουσείο. 
      Το 100 π.X. ο Άτταλος έκανε ένα δώρο στην Αθήνα. Κατασκεύασε τη στοά και της έδωσε το όνομά του. Τη χρησιμοποίησαν για να προστατεύονται από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. Υπήρχε το βουλευτήριο όπου ψήφιζαν οι 500 και ο Θόλος. Στο Θόλο κάθε μήνα έμεναν 50 άτομα μίας φυλής από τις 10 που υπήρχαν κι απ’ αυτά τα 17 άτομα διανυκτέρευαν για να διαχειρίζονται έκτακτα γεγονότα της πόλης - κράτους. Επίσης έκτισαν και το ναό του Ήφαιστου. 
     Στην αρχαία αγορά δεν άφηναν να μπει κανένα άτομο που είχε διαπράξει έγκλημα. Την αγορά την κάνανε κι εκκλησία. Έτσι μπορούσε κάποιος να ζητήσει άσυλο. Τον Σωκράτη τον κατηγόρησαν, γιατί έκρινε τους Αθηναίους και επειδή έφερνε καινούργιους θεούς. Το 267 μ.Χ. οι Έρουλοι έκαναν επιδρομή και τα κατεδάφισαν όλα. Οι Αθηναίοι επειδή πρόβλεψαν για μια νέα επιδρομή έχτισαν ένα τείχος. 
     Με τις ανασκαφές εμφανίστηκαν τυχαία 180.000 αντικείμενα τα οποία τα έχουν στο μουσείο της αρχαίας αγοράς. Εκεί πήγαμε για να μάθουμε για την κρίση της αρχαίας Ελλάδας.

Αλέξανδρος                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου