Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ρατσισμός και Διαφορετικότητα


  ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Με αφορμή την εικόνα τα παιδιά του Α2 σκάρωσαν την παρακάτω ιστορία.



Ηταν μια φορά ένα ξανθό παπάκι που έπεσε από το πεζοδρόμιο και προσπαθούσε να ανέβει αλλά δεν μπορούσε να τα καταφέρει μόνο του. Φώναζε για βοήθεια και για παρέα, αλλά τα μαύρα παπάκια του γύρισαν την πλάτη και συνέχιζαν την βόλτα τους χωρίς να νοιάζονται. Δεν του έδιναν σημασία γιατί ήταν διαφορετικό και δεν έμοιαζε με εκείνα. Οι φωνές του δεν τα συγκινούσαν. Δεν το ήθελαν στην παρέα τους γιατί εκείνα ήταν όλα μαζί και ήταν μαύρα ενώ τό άλλο ήταν ξανθό και μόνο του.

Το τέλος της ιστορίας ήρθε μετά από προβληματισμό και διάλογο σχετικά με το πως θα ένιωθαν αν ήταν στη θέση του μικρού ξανθού πουλιού, τι πιθανόν να σκέφτονταν τα μαύρα παπάκια και ποια θα έπρεπε να είναι η συμπεριφορά τους. Η ιστορία έκλεισε με ένα κινητικό συνεργατικό παιχνίδι όπου τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια αγοριών - κορισιών, υποδύονταν τα μαύρα παπάκια που δένοντας τα χέρια τους σε καρεκλάκι, βοηθούσαν μεταφέροντας ένα τρίτο παιδί / ξανθό παπάκι να ξεπεράσει τα εμπόδια και να έρθει μαζί τους.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
1)     Ευαισθητοποίηση, ανίχνευση των απόψεων των παιδιών και συζήτηση πάνω στο θέμα Ρατσισμός & Διαφορετικότητα (όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι) με αφορμή φωτογραφίες όπως οι παρακάτω:





2)     Δημιουργία αντιρατσιστικού κολάζ με φωτογραφίες που έγιναν αντικείμενο νοηματικής επεξεργασίας και ερμηνείας μέσα στην τάξη.
3)     Ακρόαση του τραγουδιού «Διαφορετικοί» του συγκροτήματος Αερικά που τα μέλη του είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.


Σύνθημά τους και δικό μας:

«Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε...»